20.6 C
Larissa
Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025
Αρχική ΛΑΡΙΣΑ Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλάει για το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη»

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλάει για το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη»

Δριμεία κριτική στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί μιλώντας στο Reader.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, σημειώνοντας ότι το νομοθέτημα διακατέχεται από «100% ιδεοληπτικές εμμονές και 0% συναίνεση» με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 
Ο κ. Αγοραστός επιμένει ότι το νομοθέτημα συνιστά «απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «κυνικό παιχνίδι εξουσίας» σε ό,τι αφορά την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για διασύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές.

Η συνέντευξη στο Reader.gr:

Κύριε Περιφερειάρχα, η αντίδραση των φορέων και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης στη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη υπήρξε εξαιρετικά ισχυρή. Είστε της άποψης, συνεπώς, ότι η κυβέρνηση επιμένει σε αυτό το νομοσχέδιο για λόγους ιδεοληψίας;

Κύριε Ευγενίδη, η πολιτική ως αναζήτηση κανόνων συνύπαρξης και συνεργασίας αποτελεί ένα άλμα πολιτισμού και ένα άλμα Δημοκρατίας, είναι μια διαλογική κατάσταση, όταν πραγματικά λειτουργούν οι διαδικασίες με όρους σεβασμού, ενδιαφέροντος και συνέργειας. Κινδυνεύει, όμως, να οδηγηθεί σε πολιτικό πρωτογονισμό που είναι η αρχέγονη σκοτεινή άρνηση του άλλου. Ο τρόπος που επιχειρεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει μέσω του υπάρχοντος σχεδίου νόμου καταδεικνύει ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που καταθέσαμε ως περιφέρειες, εμμένοντας σε μια μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί στην ουσία απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης εξυπηρετώντας μικροκομματικά συμφέροντα και λογικές.

Πως κρίνετε την τροπολογία που κατέθεσαν δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές σε αντίθεση με την πρόταση που εισήγαγε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019;

Πρόκειται ξεκάθαρα για κυνικό παιχνίδι εξουσίας. Αλλά ταυτόχρονα είναι μια υποδειγματική προσωποποίηση της ταχύτατης απομυθοποίησης της καινούργιας αντίληψης που θα έφερνε στην πολιτική ζωή του τόπου το κυβερνών κόμμα.

Η κυβέρνηση τη τελευταία στιγμή κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης απόφασης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη μεταφορά πόρων από τον Προϋπολογισμό των Περιφερειών προς τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Είναι μια ύποπτη και ύπουλη τροπολογία. Ακόμη, θα ήθελα να επισημάνω ότι ελέγχεται ως προς τη συνταγματικότητά της καθώς ό,τι εκχωρείται από το κεντρικό κράτος στις Περιφέρειες δεν μπορεί να επιστραφεί. Για να το πω σε απλά ελληνικά με την τροπολογία που παραπέμπει σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρέχεται η δυνατότητα στην Κυβέρνηση με μια απλή υπογραφή Υπουργών να παίρνει με το έτσι θέλω τους πόρους των Περιφερειών. Κι αυτό ενώ το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων έχει ήδη αντιμετωπιστεί από το 2010.

Με το υπάρχον νομοσχέδιο η κυβέρνηση αφαιρεί χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ από τους πόρους συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ που έχει παρακρατήσει το κεντρικό κράτος από τις Περιφέρειες.

Η κυβέρνηση έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο από τη μια να αποδυναμώσει  το πιο αποτελεσματικό, δημοκρατικό και συνεννοήσιμο κύτταρο δημοκρατίας μετατρέποντας το σε ελεγχόμενο και άβουλο θεσμό και από την άλλη μετακυλύει το κόστος αποτυχίας του κεντρικού κράτους.

Γίνεται η κριτική ότι η κυβέρνηση επιμένει στην απορρύθμιση, επί της ουσίας, των δήμων και των περιφερειών για να αποκτήσει ερείσματα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυνάμεις. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Εκείνο που έχω να τονίσω είναι ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών διακατέχεται από  100% ιδεοληπτικές εμμονές και συμπλεγματικές αποφάσεις, 0% συναίνεση, από 100% εκλογικές σκοπιμότητες και 0% Αυτοδιοίκηση, από 100% δημιουργία νέων θέσεων διορισμού της κομματικής γραφειοκρατίας και 0% θέματα που «καίνε» την ελληνική κοινωνία, από 100% γραφειοκρατία και αναδιανομή της μιζέριας και 0% παραγωγική ανασυγκρότηση και, τέλος, από 100% επιτροπεία Περιφερειών και Δήμων καθώς και 0% αξιοκρατία.

Για να είμαστε σαφείς: ο Κλεισθένης θα μπορούσε να καταστεί λειτουργικές με ορισμένες βελτιώσεις ή έπρεπε να αλλάξει εκ βάθρων το νομοθέτημα του κ. Σκουρλέτη;

Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταθέσει ένα νομοσχέδιο το οποίο να μην διακρίνεται από ιδεοληπτικές εμμονές και συμπλεγματικές αποφάσεις. Δεν το θέλησε.

Το νομοσχέδιο διακρίνεται από εκλογικές σκοπιμότητες και δεν έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και πολύ καιρό τις προτάσεις μας σχετικά με το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων αλλά και νομοθετικές προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν συμπεριληφθεί στο υπάρχον νομοσχέδιο. Μεταρρύθμιση αποτελούν οι προτάσεις που καταθέσαμε, όπως, η περιφερειακή διακυβέρνηση, αυτό είναι το μέλλον της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αυτό είναι το μέλλον της νέας γενιάς, αυτό είναι το οξυγόνο της Ελλάδας. Από την περιφερειακή διοίκηση με την πλήρη επιτροπεία της εκάστοτε κυβέρνησης να πάμε στην πραγματική δημοκρατία που είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση. Συνοπτικά, περιφερειακή διακυβέρνηση σημαίνει συλλογική ηγεσία και διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας, της ενότητας του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου και της καταλληλότητας και επάρκειας των ανθρώπινων και χρηματικών πόρων. Η περιφερειακή διακυβέρνηση είναι ο ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 Ζητήσατε, ως εναλλακτική, να ισχύσει ένα πλαφόν της τάξης του 3% για την εκλογή σε δημοτικά συμβούλια και 40% για εκλογή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή, ακόμα και με απλή αναλογική. Αυτό θα έλυνε το πρόβλημα της ακυβερνησίας στην αυτοδιοίκηση, όπως καταγγέλλετε; 

Οι θέσεις μας και οι θέσεις μου στο συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστές. Όπως είναι αδιαμφισβήτητο πως άδολη και έντιμη απλή αναλογική είναι αυτή της πρώτης Κυριακής. Τόνισα στη Βουλή πως αν η κυβέρνηση δεν θέλειαπλή αναλογική πρώτης Κυριακής, τότε ας ορίσει κατώφλι εισόδου και εκλογής, δηλαδή 3% για την είσοδο στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και 40% (ενδεικτικοί οι αριθμοί) για την ανάδειξη Περιφερειάρχη και Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.

Πάντως, το συγκεκριμένο σύστημα που προωθείται από την κυβέρνηση δεν έχει την αρχιτεκτονική της αρχής της αποτελεσματικότητας που είναι η επιταγή του Συντάγματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την απλή αναλογική έτσι όπως θέλει να την εφαρμόσει η κυβέρνηση αυξάνεται ο κίνδυνος της «συναλλαγής». Και σήμερα συνεργαζόμαστε με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις αλλά τις συνεργασίες τις κάνουν οι πλειοψηφίες, όχι οι μειοψηφίες. Επειδή δεν υπάρχει το ενδεχόμενο της συναλλαγής,  μπορούν και γίνονται συνεργασίες. Όταν  υπάρχει  το ενδεχόμενο της συναλλαγής, δυσκολεύονται οι συνεργασίες.

Τι θα γίνει με τις προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση; Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η αναλογία προσλήψεων-απολύσεων θα πάει στο 1 προς 1 από του χρόνου. Αρκεί για να αποφευχθούν τα φαινόμενα υποστελέχωσης των δομών της αυτοδιοίκησης;

Η κυβέρνηση διακηρύττει ότι από το 2019 θα ισχύει η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων 1-1 στο Δημόσιο Τομέα, ωστόσο στο καινούργιο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η Βουλή, η αναλογία αυτή είναι 1-3 στην Αυτοδιοίκηση. Οπότε όπως καταλαβαίνετε ούτε σ’ αυτό το φλέγον για τις Περιφέρειες θέμα υπάρχει από την κυβέρνηση η απαιτούμενη πολιτική βούληση για να λυθεί..

Πηγή: reader.gr
Προηγούμενο άρθροΟι ταινίες της εβδομάδας (12-07-18)
Επόμενο άρθροSurvivor: Με «αντεπίθεση» η Δαλάκα στο σημερινό ημιτελικό αφού κέρδισε και το τελευταίο έπαθλο (video)