Έρευνα: Ένα δισεκατομμύριο νέοι κινδυνεύουν με απώλεια ακοής λόγω των ακουστικών και της δυνατής μουσικής

Η συχνή χρήση ακουστικών, η δυνατή μουσική και η παρακολούθηση συναυλιών στη διαπασών, μπορεί να οδηγήσουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο έφηβους και νέους να χάσουν ένα μέρος της ακοής τους. Αυτό αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health».

Η νέα μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές μη ασφαλούς ακρόασης είτε λόγω της συχνής χρήσης ακουστικών, είτε της συχνής συμμετοχής σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μουσική, αφορούν αντίστοιχα το 24% και το 48% των νέων. Ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και νέων με δυνητικό κίνδυνο για απώλειας ακοής εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 670 εκατομμύρια έως 1,35 δισεκατομμύρια. Η έρευνα, μάλιστα, καλεί τις κυβερνήσεις του κόσμου να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να δώσουν επειγόντως προτεραιότητα σε νέες πολιτικές “ασφαλούς ακρόασης”.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίν Ντίλαρντ του Τμήματος ΩΡΛ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ν.Καρολίνα, ανέλυσαν και αξιολόγησαν όλες τις σχετικές διαθέσιμες έρευνες (33), οι οποίες αφορούσαν συνολικά 19.046 άτομα 12-34 ετών. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων 12-34 ετών υπολογίστηκε σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τουλάχιστον 430 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ήδη μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια ακοής. Οι έφηβοι και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως δείχνει και η νέα μελέτη.

Πηγή: newsit.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΑποστολή Artemis: Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος προς την Σελήνη – Φωτογραφίες και βίντεο
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Πανικός σε κυβέρνηση και ΝΔ, προσπαθούν να κουκουλώσουν τις παρακολουθήσεις