Η Λάρισα υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα

Η Λάρισα υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – Στο Αρχαίο Θέατρο η Τελετή Υποδοχής και Αφής του βωμού

Με κάθε επισημότητα η πόλη της Λάρισας υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα, σήμερα, Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Με λαμπαδηδρομία που θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 9 το πρωί και σε μια λαμπρή τελετή (στις 9 πμ), που διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» θα ανάψει στον βωμό, στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Την τελετή αφής θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος είναι και εκ των λαμπαδηδρόμων που συμμετέχουν στη διαδρομή για τη μεταφορά της φλόγας. Το «παρών» στην τελετή θα δώσουν ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ.Jean Luc Lavaud, ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ.Αθανάσιος Βασιλειάδης. Οι κ.κ. Ιωάννης Βαλαώρας, Νικολέτα Βαϊοπούλου, Θεοπίστη Γεωργιάδου, Αναστάσιος Κουρδής και Φαίδρα Καλτέκη, μαζί με τον κ.Μαμάκο, θα είναι οι λαμπαδηδρόμοι που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα, στη διαδρομή της στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

Λαμπαδηδρομία και Τελετή στο Αρχαίο Θέατρο

Η εκκίνηση της λαμπαδηδρομίας έχει οριστεί λίγο πριν τις 9 το πρωί, της Κυριακής, με τον πρώτο λαμπαδηδρόμο να παίρνει θέση στις 8.48, στην οδό 23ης Οκτωβρίου (στο ύψος του ξενοδοχείου “Διόνυσος”). Στη συνέχεια, η φλόγα θα κατευθυνθεί προς την οδό Κύπρου και μέσα από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου, θα φτάσει στο Αρχαίο Θέατρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής.

Με το πέρας της τελετής, η φλόγα θα περάσει από τις οδούς Φιλελλήνων-Κύπρου (Λέσχη Αξιωματικών), στη συνέχεια μέσω της οδού Παναγούλη θα καταλήξει και πάλι στην οδό 23ης Οκτωβρίου (στο ύψος των οδών Υψηλάντου-Ηπείρου), από όπου και θα αναχωρήσει για τον επόμενο προορισμό της.

Στην Τελετή Υποδοχής και Αφής, στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας συμμετέχουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ.Μαρίας Παναγοπούλου και η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ.Δημήτρη Καρβούνη.

Ιέρεια της Τελετής θα είναι η κ.Εβελίνα Δούρου, με μια δημιουργία του Οίκου Μόδας Vatrima, ένα φόρεμα εμπνευσμένο από τη θεσσαλική γη, το χρυσό του σιταριού και του ήλιου, με σύμβολα την ελιά και το στάχυ, σύμβολα καρποφορίας, ανάστασης και αναγέννησης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας και της Τελετής έχει ως εξής:

Στις 8.48 πμ.: 1ος λαμπαδηδρόμος, Ιωάννης Βαλαώρας (από 23ης Οκτωβρίου-Hotel Dionyssos – Κύπρου)

Στις 8.51 πμ.: 2η λαμπαδηδρόμος, Νικολέτα Βαϊοπούλου (Κύπρου ως συμβολή Βενιζέλου & Ολύμπου)

Στις 8.54 πμ.: 3η λαμπαδηδρόμος, Θεοπίστη Γεωργιάδου (Βενιζέλου & Ολύμπου ως Βενιζέλου & Φιλελλήνων)

Στις 8.57 πμ.: 4ος λαμπαδηδρόμος, Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος (Βενιζέλου & Φιλελλήνων στο Αρχαίο Θέατρο)

Στις 9.00 πμ.: Έναρξη Τελετής Υποδοχής της Φλόγας και Αφής του βωμού

  • Άφιξη Ολυμπιακής Φλόγας – Αφή βωμού από λαμπαδηδρόμο (Δήμαρχος Λαρισαίων).
  • Άφιξη αντιπροσωπείας επισήμων της Ε.Ο.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024»
  • Ανάκρουση με απόλυτη σειρά των: Ολυμπιακού Ύμνου – Εθνικού Ύμνου Γαλλίας – Εθνικού Ύμνου Ελλάδος
  • Έπαρση σημαιών: Ολυμπιακών Αγώνων, Γαλλίας και Ελλάδος, ταυτόχρονα με την ανάκρουση των αντίστοιχων Ύμνων.
  • Χαιρετισμός Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Αθανάσιου Μαμάκου
  • Χαιρετισμός του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ.Jean Luc Lavaud, ως εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024»
  • Χαιρετισμός του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ.Αθανάσιου Βασιλειάδη
  • Βραβεύσεις-Ανταλλαγή δώρων
  • Πολιτιστικό πρόγραμμα (χορωδία)
  • Στις 9.30 π.μ.: Λήξη Τελετής

(συνέχιση Λαμπαδηδρομίας)

Στις 9.30 πμ.: 5ος λαμπαδηδρόμος, Αναστάσιος Κουρδής (Αρχαίο Θέατρο ως Φιλελλήνων)

Στις 9.33 πμ.: 6η λαμπαδηδρόμος, Φαίδρα Καλτέκη (Φιλελλήνων-Λέσχη Αξιωματικών ως συμβολή Κύπρου & Παναγούλη)

Στις 9.36 πμ.: 7ος λαμπαδηδρόμος ΕΟΕ (Κύπρου & Παναγούλη ως έξοδο)

Αυστηρή τήρηση του προγράμματος

Να σημειωθεί ότι για σήμερα, Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, από τις 8.30 το πρωί, θα τεθούν σε ισχύ ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για την ομαλή διεξαγωγή της λαμπαδηδρομίας και την ασφάλεια των πολιτών, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας.

Για την είσοδο στο Αρχαίο Θέατρο, οι προσκεκλημένοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, καθώς και το αποδεικτικό (τα αποδεικτικά, για την περίπτωση ανηλίκων τέκνων), από την αίτηση που υπέβαλαν στη σχετική πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων.

Η προσέλευση του κοινού στο Α’ Αρχαίο Θέατρο θα ξεκινήσει στις 7.45 π.μ., ενώ η πόρτα εισόδου θα κλείσει στις 8.30 π.μ. Για τους πολίτες ΑμεΑ, έχει προβλεφθεί ειδική είσοδος, από την οδό Μητροπολίτου Ιωσήφ (Φρούριο).

Υπενθυμίζεται ότι για λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των εννέα (9 ετών), ενώ οι εισερχόμενοι στο Αρχαίο Θέατρο ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να φορούν υποδήματα με τακούνι.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας, τη λαμπαδηδρομία, σε κάποιο από τα σημεία παράδοσης-παραλαβής, της προαναφερθείσας διαδρομής, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΟΕ και της Αστυνομίας.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.astynomia.gr) και του Δήμου Λαρισαίων (www.larissa-dimos.gr).

Προηγούμενο άρθροΛάρισα: Μια συλλεκτική έκδοση 300 σελίδων σήμερα Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»
Επόμενο άρθροΟι αθλητικές μεταδόσεις της Κυριακής 21/4