«Καρφιά» Μητσοτάκη για Καραμανλή – Βαληνάκη και το γάντι στην αντιπολίτευση για ΟΠΕΚΕΠΕ

Η αποτίμηση της συνέντευξης Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ και το σενάριο για εκλογές.

Ισχυρή δόση εξωτερικής πολιτικής με σαφή αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, προαναγγελία εξελίξεων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη και αιχμές για τους επικριτές του για υποχωρήσεις και εντός της ΝΔ περιλάμβανε η χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

«Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών ελληνικής κυριαρχίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις αντιδράσεις της Άγκυρας στην πρόσφατη ανακοίνωση για τα δύο Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα και τις αιτιάσεις στο εσωτερικό ότι η χάραξη περιορίστηκε στα χωρικά ύδατα.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι υπό την ανάγκη της ομοφωνίας το «βέτο» της Ελλάδας για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE παραμένει στο τραπέζι. «Η Τουρκία, όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα, όσο επιμένει να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει», είπε. Ενώ αναφορικά με την προοπτική προμήθειας Eurofighters από την Τουρκία υπογράμμισε «να μη φοβόμαστε. Και να μη μεγαλοποιούμε την οποιαδήποτε κίνηση του αντιπάλου και να πατάμε στα πόδια μας με αυτοπεποίθηση», επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας θα πειστούν να υπάρξουν ρήτρες και αιρεσιμότητες ώστε αυτά τα αεροσκάφη να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Καρφιά για Καραμανλή – Βαληνάκη

Έχοντας ξορκίσει την εξωτερική πολιτική της «ακινησίας», υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης ως «ενεργητική» και δείχνοντας αποφασισμένος να μην αφήσει καμία σκιά ως προς τα οφέλη της κυβερνητικής στρατηγικής σε αυτό το πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκρουσε με το δηκτικό σχόλιο «θα μου θυμίσετε μεταξύ του 2004 και του 2009 ποια σημαντική πρωτοβουλία ανελήφθη στα ελληνοτουρκικά; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι κάποια» την κριτική του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για κίνδυνο ομηρίας της Ελλάδας από την πολιτική της Τουρκίας. Το μεγάλο καρφί όμως το επιφύλαξε για τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, με αιχμή τις επικρίσεις του για τη Λιβύη μιλώντας για «εύκολη διπλωματία του twitter».

Εξελίξεις (;) για ΑΟΖ με Λιβύη

Ο ίδιος προανήγγειλε εξελίξεις το προσεχές διάστημα ως προς την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, καλώντας τις αρχές της να αποφασίσουν αν θα συνταχθούν με την Ελλάδα που έχει «πόρτα» στην Ε.Ε. και καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο ή με την Τουρκία. «Εμείς προσκαλούμε – και νομίζω ότι μπορεί να δείτε και σύντομα πρόοδο στον τομέα αυτό – εμείς προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία ήδη, ανακοινώθηκε, και πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε και τεχνικές επιτροπές οι οποίες θα συζητούν αυτή την προοπτική. Γιατί το λέω αυτό. Διότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι απλά παράνομο, είναι και παράλογο. {…} Δεν παράγει δικαιώματα».

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται και η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας για μακρά τηλεφωνική συνομιλία του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι με τον Πρωθυπουργό με «μενού» και τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και τη Λιβύη.

Το γάντι στην αντιπολίτευση για ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση και για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μιλώντας για ένα διαχρονικό, διακομματικό και κοινωνικό πρόβλημα. Έστειλε σαφές μήνυμα ότι «το πάρτυ αυτό τελειώνει» και προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσει από αυτούς «που χόρευαν στο κέντρο της πίστας» και έλαβαν μεγάλα ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το κράτος θα πάρει πίσω «τα κλεμμένα». Επέμεινε στην πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή γιατί όπως είπε «ποινικές ευθύνες των Υπουργών μας δεν βλέπουμε». Και πέταξε το γάντι στην αντιπολίτευση αν θέλει να διευκολύνει την απόδοση ενδεχόμενων ευθυνών να αποσύρει τις προτάσεις για Προανακριτική.

Ανέλαβε εκ νέου το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξυγιάνει τον Οργανισμό όσο απαιτούνταν, αλλά επιμέρισε την ευθύνη και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνηση, βάζοντας στο «κάδρο» ιδίως τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης ο οποίος να πιστεύει, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, και για τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν βαθμό, ειδικά στην Κρήτη, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη τα οποία είναι μπλεγμένα σε αυτή την ιστορία, όπως έχει στελέχη και η Νέα Δημοκρατία. Δεν το πιστεύει ούτε ένας. Ο μόνος που το πιστεύει είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτό κάπου υποτιμά και λίγο την νοημοσύνη των πολιτών», σημείωσε.

Τοίχος στο rebranding Τσίπρα

Στο στόχαστρο βρέθηκε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας υπό τα σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε «κακό Πρωθυπουργό», τον κατηγόρησε ότι «εξαπάτησε» τον ελληνικό λαό το 2015 και δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει να παραχαραχθεί η ιστορία από «πυροσβέστες οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά την οποία έβαλαν οι ίδιοι».

Λακωνικός και με διάθεση να μην ασχοληθεί εμφανίστηκε αναφορικά με τον Αντώνη Σαμαρά και τα σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος από τον ίδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν ανήκει πλέον στη ΝΔ – χωρίς δική του υπαιτιότητα – και συνεπώς είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει.

Εκλογές το 2027

Ο Πρωθυπουργός έκαψε για άλλη μία φορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2017 «με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο» όπως ξεκαθάρισε απορρίπτοντας σενάρια περί πρόθεσής του να αλλάξει το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή. Αναφορικά, δε, με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ σημείωσε ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης με έμφαση στους μισθωτούς.

Πηγή: reader.gr

Προηγούμενο άρθροΠόση αύξηση θα πάρουν οι φαντάροι στον μισθό τους – Μεγάλες αλλαγές στη θητεία
Επόμενο άρθροΒάσεις για Πανελλαδικές 2025: Βγαίνουν την Παρασκευή – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα μόρια