Μια μεγάλη έκταση με εκατοντάδες καθημερινούς επισκέπτες κάθε ηλικίας, αλλά με μια βασική αδυναμία κάλυψης των …σωματικών αναγκών τους
Γονείς, παιδιά και άτομα Τρίτης Ηλικίας αναγκάζονται να επισκεφτούν γειτονικά καταστήματα, διασχίζοντας την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου
Το τελευταίο διάστημα στη Λάρισα παραδίδονται στους πολίτες νέες, σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές. Προφανώς και είναι σπουδαίο γεγονός κάθε γειτονιά να έχει μια σύγχρονη με πιστοποιημένα όργανα άθλησης παιδική χαρά, που δίνει διέξοδο στα παιδιά κάθε ηλικίας και αποτελεί δείγμα πολιτισμού.
Μια από τις μεγαλύτερες παιδικές χαρές που εγκαινιάστηκε λίγες μέρες πριν την έλευση του 2025 ήταν το «σύμπλεγμα», ουσιαστικά, τεσσάρων χώρων δημιουργικής απασχόλησης που βρίσκεται στην περιοχή του πρώην Ορφανοτροφείου, στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου.
Συνολικά 6.500 μ2, ενός πολυχώρου παιχνιδιού για όλες τις ηλικίες (βρέφη, νήπια, προσχολική και σχολική ηλικία, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού (όργανα) είναι προσβάσιμο και από παιδιά με αναπηρίες.
Ο χώρος περιλαμβάνει παιδική χαρά, καθώς και χώρο αναψυχής, σχεδιασμένο για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της ευρύτερης περιοχής, όσο και τις ανάγκες ειδικών κατηγοριών πολιτών, όπως γονείς με καροτσάκια, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους, ηλικιωμένους.
Και ενώ αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή και έχει γίνει πόλος έλξης όχι μόνο από τους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου αλλά από ολόκληρη την πόλη και η επισκεψιμότητά της είναι τεράστια σε καθημερινή βάση όλες τις ώρες και τα Σαββατοκύριακα ακόμη περισσότερο, οι επισκέπτες διαπιστώνουν μια σημαντική έλλειψη. Πουθενά στον χώρο δεν υπάρχουν τουαλέτες! Δεδομένου ότι τον χώρο επισκέπτονται οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά και ηλικιωμένοι που συνοδεύουν τα εγγόνια τους, η απουσία κοινόχρηστων τουαλετών έχει αρχίσει να γίνεται ζήτημα, καθώς αναγκάζονται να επισκέπτονται παρακείμενα καταστήματα, γεγονός που με τη σειρά του δημιουργεί άλλα ζητήματα αφού θα πρέπει να διασχίσουν την Ηρώων Πολυτεχνείου, έναν δρόμο με αυξημένη κίνηση ή πολλές φορές για λόγους διακριτικότητας αναγκάζονται να αγοράσουν κάτι από το κατάστημα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα του χωρίς να ντραπούν.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και η 38χρονη Ρία Γκ. που επισκέπτεται την παιδική χαρά με τα δύο της παιδιά 4 και 7 ετών. Κάτοικος της συνοικίας, αλλά όχι αρκετά κοντά για να πηγαίνει στο σπίτι της σε περιπτώσεις που χρειάζονται να επισκεφτούν την τουαλέτα.
«Όταν χρειάστηκε ο μικρός τουαλέτα ήμουν σε δίλημμα. Να αποχωρήσουμε πρόωρα από την παιδική χαρά ή να διασχίσω την Ηρώων Πολυτεχνείου με τα παιδιά και να πάω σε κάποιο κοντινό κατάστημα; Το έκανα γιατί δεν ήθελα να χαλάσω το παιχνίδι τους, αλλά από ντροπή αναγκάστηκα να αγοράσω χυμούς στα παιδιά, γιατί δεν είναι και ό,τι καλύτερο να μπαίνει κάποιος σε μια επιχείρηση μόνο για να χρησιμοποιήσει τη τουαλέτα τους. Πάντως θα μπορούσε η δημοτική αρχή να το εξετάσει, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας του χώρου. Δεν είναι μονάχα τα παιδιά αλλά και οι γονείς και οι παππούδες και γιαγιάδες» ανέφερε η 38χρονη μητέρα.
Ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τερζούδης σε επικοινωνία με την «ΕτΔ» διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τουαλέτες σε τέτοιους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους. «Προφανώς και δεν μπορούν να τοποθετηθούν τουαλέτες σε κάθε παιδική χαρά. Βέβαια, στην Αιόλου πράγματι η επισκεψιμότητα είναι τεράστια, αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να έχει και προσωπικό για τον καθαρισμό τους. Δεν μας ετέθη ποτέ το ζήτημα, αλλά μέχρι σήμερα πρόβλεψη για κοινόχρηστες τουαλέτες δεν υπάρχει».
Πάντως η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία προβλέπει τουαλέτες στις παιδικές χαρές. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 28492/ΦΕΚ 931/Β/18.05.09, για τις παιδικές χαρές αναφέρει τα εξής:
Οι υπαίθριοι παιδότοποι και οι παιδικές χαρές χρειάζεται να έχουν ικανή περίφραξη ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής παραμονή των παιδιών και πρέπει να διαθέτει:
– Κατάλληλο φωτισμό
– Καθίσματα για τους συνοδούς
– Βρύση με πόσιμο νερό
– Τουαλέτες
– Μέσα πυρασφάλειας
– Το έδαφος το οποίο εγκαθίσταται πρέπει να διαθέτει ικανό
σύστημα απορροής των υδάτων
– Οι διαδρομές πρόσβασης πρέπει να είναι ηλεκτροφωτισμένες και προστατευμένες, να μην έχουν ευθεία πρόσβαση σε οδούς ταχείας και αυξημένης κυκλοφορίας και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.
Προφανώς και σε κάθε γειτονιά και πάρκο δεν μπορεί να υπάρχουν τουαλέτες, ίσως όμως σε περιπτώσεις όπως αυτή της Αιόλου ή άλλων μεγάλων πάρκων να υπάρχει εξαίρεση. Πάντως υπάρχουν Δήμοι (π.χ. Αργυρούπολης) στη χώρα που έχουν εγκαταστήσει χημικές τουαλέτες σε πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές. Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή θα πρέπει να το εξετάσει…
Πηγή: ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ / eleftheria.gr