Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες καταγράφονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις- Δείτε το νέο χάρτη

«Ελεύθερα» από μέδουσες φαίνονται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), αλλά και ο Κορινθιακός

Στον Αργοσαρωνικό εντοπίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών, σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist. Ωστόσο, από εκεί επεκτείνονται στον Αργολικό και τις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Σε μικρότερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ «ελεύθερα» από μέδουσες φαίνονται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), αλλά και ο Κορινθιακός.

Δείτε τον χάρτη με όλες τις περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί μωβ μέδουσες

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

Το τσίμπημα από μωβ μέδουσα είναι επώδυνο και προκαλεί φλεγμονή, ένα τοπικό πρήξιμο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, προκαλεί έκρηξη της ισταμίνης, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ. Γι’ αυτό και στο συνολικό πρήξιμο από την έκρηξη της ισταμίνης χορηγούμε αντισταμινικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την φλεγμονή με την τοποθέτηση παγωμένου νερού ή παγοκύστης ή πάγου. Να πέσει η φλεγμονή και στη συνέχεια να καθαρίσουμε όσο μπορούμε με πιο ελαφρύ τρόπο. Να φύγουν τα υπολείμματα από τα ακόντια – τα οποία έτσι και αλλιώς δεν τα βλέπουμε – κάνοντας έναν τοπικό καθαρισμό, μια τοπική πλύση και στη συνέχεια να βάλουμε κάτι που να εξουδετερώσει το οξύ και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μαγειρική σόδα. Δυο σταγόνες μαγειρικής σόδας σε μια κουταλιά είναι αρκετές για να γίνει κάτι σαν κρέμα και αυτήν την κρέμα την βάζουμε επάνω στο σημείο.

Παράλληλα, συνιστάται και η χρήση αντισταμινικών. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν πιο έντονα συμπτώματα (ναυτίες, πονοκέφαλοι, εμετοί κ.α.) θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό.

Πηγή: skai.gr

Προηγούμενο άρθροΧαλκιδική: Ζωντανός βρέθηκε ο ένας από τους δύο άνδρες που αγνοούνταν στο Ποσείδι
Επόμενο άρθροΚόνι Μεταξά – Μάριος Καπότσης: Ο πρώτος χορός του νεόνυμφου ζεύγους – Βίντεο