ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το γάντι» στις ευθείες βολές του ΠΑΣΟΚ σηκώνει πλέον η κυβέρνηση, με τον Παύλο Μαρινάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη να εκπέμπουν χθες σε ρυθμούς σκληρού ροκ απέναντι στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Ο υπουργός Υγείας μάλιστα έβαλε στο στόχαστρο τον κ. Ανδρουλάκη, ενώ ο κ. Μαρινάκης απάντησε στις σκληρές αναφορές Ανδρουλάκη περί «εγκληματικής οργάνωσης» με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
«Η κυβέρνηση αυτή, με ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού, είναι η πρώτη η οποία προέβη σε σοβαρούς διασταυρωτικούς ελέγχους, έχοντας μπλοκάρει σειρά πληρωμών με συγκεκριμένα ΑΦΜ. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην περίοδο από το 2019 μέχρι να έρθει η Ευρωπαία Εισαγγελέας δείχνουν ότι όχι απλά είναι «αστεία» η αντιπολιτευτική γραμμή, «μα δεν γνώριζε; μα πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη;» αλλά πως η διαχρονική παθογένεια ήταν γνωστή σε όλο το πολιτικό σύστημα, όπως και η βούληση του Πρωθυπουργού να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα», τονίζουν από την κυβέρνηση, θέλοντας παράλληλα να απαντήσουν στο επιχείρημα ότι «γνώριζαν, αλλά δεν έδρασαν».
Παράλληλα, η κυβέρνηση δια του κ. Μαρινάκη απάντησε χθες και για την περίφημη πλέον επιστολή Σημανδράκου προς το Μέγαρο Μαξίμου στο τέλος του 2023, λέγοντας ότι από τα 9.309 «κόκκινα» ΑΦΜ που μπλόκαρε και δεν πλήρωσε, έστειλε στην Εισαγγελία πάνω από 700 ΑΦΜ από τα επίμαχα.
Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης επέμεινε ότι η ελληνική δικαιοσύνη ελέγχει τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισταμένως και πριν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι 5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και από τη Δικαιοσύνη, πολλά εξ’ αυτών, από το 2019 μέχρι σήμερα για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων (πρόσωπα πέραν των υποθέσεων που ερευνά η Ευρωπαία Εισαγγελέας). Δείχνουν ότι 2.365 άτομα ελέγχονται μαζικά για παράνομες πληρωμές με ψευδείς ένορκες βεβαιώσεις, μετά το 2019, με καταγγελίες δηλαδή επί των δικών μας ημερών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι απόψεις για την Προανακριτική
Πέραν πάντως των εγκλήσεων προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει και αυτή την υπόθεση, όπως και στην περίπτωση των Τεμπών, διαγράφοντας μάλιστα το κομματικό του παρελθόν, η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει και τι μέλλει γενέσθαι με την κοινοβουλευτική διαχείριση των κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη. Και οι δύο σε συνομιλητές τους επιμένουν ότι ουδέν μεμπτόν έχουν πράξει, πολλώ δε κάτι αξιόποινο.
Το κλίμα των ημερών, πάντως, προβληματίζει κυβερνητικά στελέχη που δεν «κλείνουν» το σενάριο της Προανακριτικής, αν και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και δεν θα ληφθεί πριν φανεί πόσες προτάσεις θα υπάρξουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με περιγραφή ποιων αδικημάτων.
Πολιτικά επιχειρήματα υπάρχουν και υπέρ της παραπομπής και υπέρ της μη παραπομπής των κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη και καταγράφονται στον εσωτερικό διάλογο του Μαξίμου, αν και άπαντες ομονοούν ότι τυχόν ποινικά αδικήματα είναι στην καλύτερη περίπτωση «οριακά» με βάση τη δικογραφία.
Χθες, πάντως, ο βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, έγινε ο δεύτερος «γαλάζιος» βουλευτής μετά τον Στέλιο Πέτσα που εμφανίστηκε ανοιχτός σε Προανακριτική (Alpha 9.89), ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κινηθούν γρήγορα, αλλά δήλωσε ότι η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει τον Αύγουστο, αν έρθει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Πηγή: protothema.gr