Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Φινλανδία είναι ένα ευτυχισμένο μέρος, καθώς για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο στην ετήσια έκθεση του World Happiness Report για το 2023, η οποία κατατάσσει την παγκόσμια ευτυχία σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται πως η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας.

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε δεδομένα από πηγές όπως η Gallup World Poll, αξιοποιώντας έξι βασικούς παράγοντες: την κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

Ο φετινός κατάλογος έχει πολλές ομοιότητες με τις προηγούμενες εκθέσεις του 2022, 2021, 2020 και 2019, καθώς οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται και πάλι στις πρώτες θέσεις. Όπως και το 2022, η Δανία βρίσκεται ξανά δεύτερη ακολουθούμενη από την Ισλανδία.

Πηγή: World Happiness Report 2023

Γιατί η Φινλανδία;

Γιατί η Φινλανδία είναι όμως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας, υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες. Φαίνεται να υπερέχει εδώ λόγω της ικανότητας του φινλανδικού συστήματος πρόνοιας να βοηθά τους πολίτες της, οι οποίοι αισθάνονται περισσότερο απ΄όλους πως η Πολιτεία τους φροντίζει», λέει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Aalto, Φρανκ Μαρτέλα.

«Τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας πως λίγοι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους» αναφέρει ο καθηγητής.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση στο νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας 2023 ο οποίος αξιολογεί τις χώρες για την περίοδο 2020-2022. Στην προηγούμενη δημοσίευση του Δείκτη που έγινε πέρσι και κάλυπτε την περίοδο 2019-2021, η χώρα μας βρισκόταν πάλι στην ίδια θέση. Επίσης κράτη όπως η Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν, η Ουγγαρία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Βραζιλία κ.α. θεωρούνται πιο ευτυχισμένα έθνη από την Ελλάδα. Αντιθέτως χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται η Ταϊλάνδη, η Μογγολία, το Βιετνάμ, η Μολδαβία, κ.α.

Πηγή: World Happiness Report 2023

Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε φέτος με 5.931 βαθμούς έναντι 7.804 της πρώτης Φινλανδίας. Την πρώτη 15αδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι χώρες Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Αυστραλία, Καναδάς, Ιρλανδία, ΗΠΑ. Η Γερμανία είναι στην 16η θέση και η Γαλλία στην 21η.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΔ. Λαρισαίων: Ανακατασκευάζονται πλήρως τεχνητή λίμνη, πεζογέφυρα και μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο πάρκο Αλκαζάρ
Επόμενο άρθροΜαρία Σολωμού: Με νέο hair look στην έξοδό της με τον Μente Fuerte