Η Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 29 Νοεμβρίου 2005.
Υδρογραφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την σύνταξη και την παραγωγή χαρτών για τις περιοχές της επιφάνειας της Γης που καλύπτονται από νερά.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (IHO), ένα διακυβερνητικό διεθνή οργανισμό που ιδρύθηκε στις 21 Ιουνίου 1921 και εδρεύει στο Μονακό, αρχικά ως Διεθνές Υδρογραφικό Γραφείο, με σκοπό την ασφαλέστερη και ευκολότερη ναυσιπλοΐα. Ο IHO κατέχει θέση παρατηρητή στον ΟΗΕ και αποτελεί διεθνώς τον αρμόδιο οργανισμό για υδρογραφικές μελέτες και ναυτική χαρτογράφηση.
Το βρετανικό ναυτικό διόρισε τον πρώτο του υδρογράφο το 1795,ενώ οι ΗΠΑ ίδρυσαν υδρογραφική υπηρεσία το 1854. Έκτοτε πολλά παραθαλάσσια κράτη ίδρυσαν υδρογραφικές υπηρεσίες για να εφοδιάζουν τους ναυτιλλομένους με ναυτικούς χάρτες και άλλες δημοσιεύσεις απαραίτητες τόσο για την ναυσιπλοΐα των χωρικών τους υδάτων όσο και των διεθνών.
Η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1919 και υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού και έχει διαδραματίσει αυτά τα χρόνια το δικό της ξεχωριστό ρόλο στην εξέλιξη των διαδικασιών για την προώθηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας.
Το κεντρικό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υδρογραφίας για το 2024 είναι «Υδρογραφική πληροφορία – ενισχύοντας την Ασφάλεια, την Αποδοτικότητα και τη Βιωσιμότητα των θαλάσσιων δραστηριοτήτων». Το θέμα επιλέχθηκε προκειμένου να αναδείξει ότι ο πρωταρχικός στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού αποτελούν η ασφάλεια του υλικού και ανθρώπινου δυναμικού, η διασύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα και τους εταιρικούς συνεργάτες, η προώθηση και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εθνικές αρχές υδρογραφίας και η υποστήριξη στην παραγωγή, συντήρηση και διάθεση υδρογραφικών προϊόντων σύμφωνα με το νέο πρότυπο S-100. Λαμβάνοντας υπόψη την γρήγορη μετάβαση προς την ηλεκτρονική ναυτιλία, την αυτόνομη πλοήγηση και την ανάγκη για την δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οδηγούμαστε σε σημαντικές εξελίξεις ως προς την παροχή υδρογραφικών υπηρεσιών υψηλών απαιτήσεων για ψηφιακά δεδομένα.
Πηγή: sansimera.gr