Πανσέληνος Αυγούστου: Πότε θα δούμε το ομορφότερο φεγγάρι της χρονιάς

Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται και «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» και αναμένεται να τη δούμε τις επόμενες μέρες, κοιτώντας ψηλά στον καλοκαιρινό ουρανό.

Φέτος, συγκεκριμένα, θα αντικρίσουμε το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» στον ουρανό στις 12 Αυγούστου 2022.

Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» έχει πάρει το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, οι οποίοι τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν αυτό το ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Σύμφωνα με το timeanddate.com, η πανσέληνος θα κορυφωθεί στην Ελλάδα στις 4:35 πμ τη 12η Αυγούστου 2022.

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Τι είναι το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Οι οξυρρυγχίδες, κοινώς μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη. Κατά σύγχρονη ταξινόμηση οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.

Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1 – 2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά κατ΄ άτομο, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης.

Πολλά είδη της οικογένειας αυτής βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της εξαφάνισης. Ψάρια της οικογένειας αυτής απαντώνται στο Βόρειο Ημισφαίριο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε εκβολές ποταμών της Ευρώπης, Ασίας και Βορείου Αμερικής καθώς και στη Μεσόγειο και το Β. Αιγαίο Πέλαγος (περιορισμένα), επιβιώνοντας σε γλυκά, υφάλμυρα και θαλάσσια ύδατα.

Προηγούμενο άρθροΤα Ζώδια της Κυριακής 07.08.22
Επόμενο άρθροΠότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο