Σε ποιο χωριό της Λάρισας η ΝΔ πήρε 79%!

Μπορεί τα μεγάλα αστικά κέντρα να δίνουν τα σπουδαία νούμερα και τις ουσιαστικές νίκες, όμως και η καταγραφή των όσων συμβαίνουν στα χωριά της περιοχής έχει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία. Η «Ελευθερία», μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, καταγράφει όλες εκείνες τις περιοχές που έχουν κάτι το ιδιαίτερο στην αποτύπωση του τελικού αποτελέσματος.

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η ΝΔ επικράτησε σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό στα χωριά του νομού Λάρισας. Σε μία μάλιστα περίπτωση, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε ακόμα και τις 75 ποσοστιαίες μονάδες. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεκάδες περιπτώσεις, κάτι που δεν είχε γίνει το 2019. Δεν έλειψαν βέβαια και οι -μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού- νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και διψήφια νούμερα από Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Πιο αναλυτικά:

Η ΚΑΛΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Στα Φάρσαλα και συγκεκριμένα στο χωριό Καλλιθέα σημειώθηκε η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία (78.9%) και τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε μόλις 3.68% και βγήκε τέταρτος. Στη δεύτερη θέση ήταν το ΠΑΣΟΚ και στην τρίτη η Νίκη. Σε πολλά χωριά του Δήμου Φαρσάλων πάντως είχαμε το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Στη Βαμβακού, στο Βασιλί, τον Δασόλοφο (εδώ κατέγραψε και υψηλό ποσοστό 8.21% η Ελληνική Λύση), τον Δίλοφο, την Ερέτρια, τη Ζωοδόχο Πηγή, αλλά και τα Κάτω Βασιλικά, Κατοχώρι, Κρήνη, Μ. Ευύδριο, Νεράιδα, Σκοτούσα και Υπέρεια.
Μεγάλες διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν στον Άγιο Γεώργιο (68,7% με 13,1%), στην Αμπελιά (61,7% με 12,6%), στον Δίλοφο (62,7% έναντι του 8,51 του ΣΥΡΙΖΑ).

ΤΑ ΝΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στον Δήμο Κιλελέρ υπάρχει η μία εκ των τριών περιοχών του νομού Λάρισας στην οποία ήταν πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν είναι τα Νάματα των 122 πολιτών που ψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 40%. Τελείως αντίθετη ήταν η κατάσταση στο Σωτήριο, καθώς εκεί η ΝΔ είχε ποσοστό 62,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 6%. Μια διαφορά δηλαδή μεγαλύτερη των 56 ποσοστιαίων μονάδων. Στο χωριό Ελευθέριο πολύ ψηλά βρέθηκε η Νίκη με ποσοστό 5.8%, ενώ στον Δοξαρά στη δεύτερη θέση (με 12,3%) ήταν η Ελληνική Λύση προσπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια άλλη περίπτωση και συγκεκριμένα στο χωριό Αγία Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην τέταρτη θέση πίσω από ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις (Αρμένιο, Αχίλλειο, Γλαύκη, Μεγάλο Μοναστήρι, Νέες Καρυές, Νίκη και Ψυχικό) έμεινε στην τρίτη θέση με πρώτη και με διαφορά τη ΝΔ και στη δεύτερη το ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΓΕΡΑΝΙΑ

Τα Γεράνια του Δήμου Ελασσόνας, αν και είναι μικρό χωριό στο οποίο ψήφισαν μόλις 209 άνθρωποι από τους διπλάσιους εγγεγραμμένους, το ΚΚΕ κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον νομό Λάρισας αφού έλαβε το 28,3% λίγο πίσω από τη ΝΔ. Το ίδιο ψηλά κινήθηκε και στην Αετοράχη παίρνοντας το 25%, αλλά και στην Τσαριτσάνη όπου έφτασε το 23,2%.
Στα περισσότερα χωριά πρώτη ήταν η ΝΔ, όμως μόνο στο Άζωρο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε «νίκη» με ποσοστό 41,4% αφήνοντας δεύτερη τη ΝΔ με 27,3%, ενώ εντυπωσιακά ψηλά κινήθηκε και το ΜέΡΑ25 που άγγιξε το 10%. Μια πρωτιά είχαμε και για το ΠΑΣΟΚ στο χωριό Πύθιο.
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις (Βερδικούσια, Δρυμός, Ευαγγελισμός, Καλύβια, Καρυά, Κεφαλόβρυσο, Κοκκινοπηλός, Λόφος, Μικρό Ελευθεροχώρι, Ολυμπιάδα και Φαρμάκη) ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε από το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση.

Η «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΚΑΡΙΤΣΑ

Και στον Δήμο Αγιάς πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η ΝΔ. Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στο χωριό Έλαφος, όπου η πρώτη ΝΔ είχε ποσοστό 43,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτος και καταϊδρωμένος με μόλις 11,4%. Επίσης μεγάλη διαφορά υπήρχε και στο Καστρί (54%-21%) υπέρ της ΝΔ.
Στο χωριό Καρίτσα απ’ όπου προέρχεται η πρώην βουλευτής και εκ νέου υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ, Βάσω Αλεξανδρίδου, καταγράφηκε οριακή νίκη του ΠΑΣΟΚ επί της ΝΔ, με μόλις μία ποσοστιαία μονάδα (32%-31%).

«25άρια» έφτασε το ΚΚΕ στα χωριά Σκήτη και Μαρμαρίνη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, αφού εκεί ήταν η ΝΔ.

Στο χωριό Αετόλοφος η Ελληνική Λύση έφτασε το 9,4%.

Σε πολλές πάλι περιπτώσεις του Δήμου Αγιάς, το ΠΑΣΟΚ προσπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ανατολή,στον Παλαιόπυργο και την Ποταμιά (όπου το ΚΚΕ ήρθε 3ο αφήνοντας 4ο τον ΣΥΡΙΖΑ). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ΚΚΕ στην Ποταμιά, όπως το ίδιο έγινε και στο Μεταξοχώρι όπου και είχαμε ισοπαλία με το ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ… ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Στον Δήμο Τυρνάβου είχαμε ένα μικρό… θαύμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος σ’ ένα χωριό της περιοχής. Πρόκειται για την Αγιά Σοφία, όπου ψήφισαν 139 άτομα, όμως μόνο και έτσι το 49,2% του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και πολύ μεγάλη αξία. Λίγο πιο μακριά, και συγκεκριμένα στο χωριό Πλατανούλια, ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε συντριπτική ήττα από τη ΝΔ με σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες (59,5% – 9,7%). Το ίδιο μεγάλη ήταν και η διαφορά των δύο κομμάτων στον Βρυότοπο με τη ΝΔ να έχει 48,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 14,4%. Σε κάποιες περιπτώσεις (Δαμάσι, Δελέρια, Δένδρα) ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ.
Στο σεισμόπληκτο Δαμάσι μάλιστα η ΝΔ έφτασε το 49,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στο 13%.

Η ΑΙΓΑΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

Στα αξιοπερίεργα του Δήμου Τεμπών καταγράφεται η περίπτωση της Αιγάνης. Εκεί η Ελληνική Λύση έφτασε να ξεπερνάει το 10% των συνολικών ψήφων και να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Στα υπόλοιπα χωριά η ΝΔ επικράτησε με εντυπωσιακές διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφονται σε Πουρνάρι (53,5% με 10,5%). Σε πολλές περιπτώσεις (Αμπελάκια, Ελάτεια, Καλλιπεύκη, Κουλούρα, Κρανιά, Κυψελοχώρι, Πυργετός, Τέμπη και Χειμάδι) το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε δεύτερο πίσω από τη ΝΔ παίρνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως, το ΚΚΕ κατάφερε να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση. Αυτό έγινε στη Σπηλιά, στο Συκούριο και την Ιτέα.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα χωριά του Δήμου Λαρισαίων. Μεγάλες διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στα χωριά Μάνδρα (57,3% – 16,8%) και Αμυγδαλέα (53,8% – 12,9%), ενώ τόσο στο Ελευθεραί όσο και στο Λουτρό το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη δεύτερη θέση αφήνοντας πιο πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία / Κώστας Γκιάστας

Προηγούμενο άρθροΛάρισα: Η… πολύπαθη Βενιζέλου – Έντονες διαμαρτυρίες των εμπόρων
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη ο δράστης δύο κλοπών σε σπίτια στην Λάρισα