Τέμπη: Εβδομάδα διαβουλεύσεων για τις εκλογές – Προς μετάθεση το αρχικό σχέδιο, ποιες ημερομηνίες είναι πιο πιθανές

Εβδομάδα διαβουλεύσεων για τον χρόνο των εκλογών ξεκινά από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Μετά το τριήμερο πένθος για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να λάβει άμεσα τις τελικές αποφάσεις για το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Τις προηγούμενες ημέρες απέτρεψε την οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα, όμως από σήμερα θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι εισηγήσεις, με σημείο αφετηρίας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την εθνική τραγωδία.

«Εκλογές μετά το Πάσχα»

Κάποιοι εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι για να στηθούν οι κάλπες θα ήταν πολιτικά χρήσιμο πρώτα να έχει βγει το πόρισμα για το τραγικό δυστύχημα, κάτι που είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει ως τις 9 Απριλίου.

Σε αυτή την περίπτωση, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών μπορεί να γίνει προς το τέλος Μαρτίου, δεδομένου ότι ο ελάχιστος προεκλογικός χρόνος, με βάση το Σύνταγμα, είναι 21 ημέρες.

«Πιο πιθανές οι εκλογές τον Μάιο»

Την ίδια ώρα, μια άλλη μερίδα συνεργατών του κ. Μητσοτάκη εισηγούνται οι εκλογές να διεξαχθούν όσο πιο μακριά, χρονικά, γίνεται από την εθνική αυτή τραγωδία που σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα αλλά και οργή.

Λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν την 1η Ιουνίου, οι ημερομηνίες είναι συγκεκριμένες.

Αν οι κάλπες μετατεθούν τον Μάιο, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να γίνει στις 14 ή στις 21 Μαΐου και η δεύτερη στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου.

«Ο Μάιος φαίνεται πιο πιθανός» εκτιμά, μιλώντας στο newsit.gr παράγοντας της κυβερνητικής παράταξης που έχει γνώση των «ζυμώσεων».

Υπό ποια προϋπόθεση δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός για κάλπες στις 9 Απριλίου

Ωστόσο, υπάρχει και η εκτίμηση ότι αν και εφόσον το επόμενο διάστημα σημειωθούν κινητοποιήσεις, όπως η χθεσινή που σημαδεύτηκε με ταραχές και επεισόδια, ίσως ο Πρωθυπουργός θα παραμείνει στον εκλογικό σχεδιασμό για κάλπες στις 9 Απριλίου. Το σκεπτικό θα είναι ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με ειλικρίνεια, με τον Πρωθυπουργό να ζητά συγγνώμη και για όσα δεν έχει πράξει η δική του κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, και ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα κληθούν, μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, να λάβουν θέση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την επόμενη ημέρα, σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει και αυτή την εβδομάδα για σκέψη και διαβουλεύσεις πριν πάρει την τελική του απόφαση.

Ο λόγος; Να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα από τις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν», για το κλίμα που διαμορφώνεται στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας.

Μπαράζ πρωτοβουλιών

Παράλληλα προχωρά σε μια σειρά πρωτοβουλιών για να επισπευστεί από τη μία η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας και η αναζήτηση ευθυνών και από την άλλη ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ενώ θα επιδιώξει να λάβει η Ελλάδα πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο.

Ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης – ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στον τόπο της τραγωδίας και θα μετάσχει σε σύσκεψη ενημέρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – την Τετάρτη θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης.

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η λειτουργία ενός Συντονιστικού κέντρου στο τμήμα του σιδηροδρόμου από Λάρισα ως Θεσσαλονίκη, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, το αργότερο ως τα τέλη του 2023.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΣιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: 12 τραυματίες στα νοσοκομεία, 7 σε ΜΕΘ – Δύο πολύ σοβαρά
Επόμενο άρθροΣιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Η εικόνα στο σημείο της εθνικής τραγωδίας 5 μέρες μετά