«Το παιδί δεν έχει Covid-19» – Γιατί πολλοί γονείς απέκρυψαν την αλήθεια στην πανδημία

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Αρκετοί γονείς απέκρυψαν ότι το παιδί τους νοσούσε με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν όμως πραγματική ανευθυνότητα ή μήπως κρύβονταν σοβαρότεροι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση; Νεότερη μελέτη απαντά, θέτοντας προβληματισμούς

Εσείς είπατε την αλήθεια, όταν αρρώστησε το παιδί σας με Covid-19, ή το αποκρύψατε, για να αποφύγετε κάποια κατάσταση; Ένα 25% πάντως των ατόμων που ρωτήθηκε σε μια πανεθνική αμερικανική μελέτη και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, απέκρυψε ότι το παιδί τους νοσούσε με κορωνοϊό.

Ψευδείς ισχυρισμοί υπήρξαν ωστόσο και για την ηλικία των παιδιών, αναφορικά με τον εμβολιασμό, έτσι ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν, ακόμα κι αν δεν είχαν την κατάλληλη ηλικία.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα ακολουθούν αυτά προηγούμενης μελέτης της ίδιας ερευνητικής ομάδας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέσσερις από τους δέκα Αμερικανούς ενήλικες είπαν ψέματα σχετικά με τη νόσηση με COVID-19 ή ότι τηρούσαν τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της νόσου.

Τα κίνητρα των γονιών

Συνολικά, περίπου το 26% των γονέων διαστρέβλωσε την πραγματικότητα σχετικά με την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους. Ειδικότερα,

  • Περίπου το 60% ανέφερε ότι εξαπάτησε τους άλλους σχετικά με το εάν είχαν εμβολιαστεί τα παιδιά τους, όταν ήθελαν τα ανεμβολίαστα παιδιά τους να συμμετάσχουν σε μια δραστηριότητα που απαιτούσε να έχουν εμβολιαστεί.
  • Πάνω από το 50% των γονιών που παραπλάνησαν τους άλλους σχετικά με την ασθένεια των παιδιών τους, ανέφεραν ότι το έκαναν επειδή ήθελαν την ελευθερία να αποφασίσουν αυτοί για τη διαχείριση της ασθένειας.
  • Σχεδόν το 43% των γονέων δήλωσαν ότι δεν είπαν σε άλλους ότι τα παιδιά τους είχαν COVID-19 επειδή δεν ήθελαν να χάσουν το σχολείο.
  • Περίπου το 35% των γονέων δεν αποκάλυψαν ότι το παιδί τους είχε COVID-19 επειδή, εν μέρει, δεν είχαν την πολυτέλεια να χάσουν τη δουλειά τους για να το φροντίσουν.

«Η πανδημία δημιούργησε τεράστιο άγχος σε όλους μας και ιδιαίτερα στους γονείς, καθώς ανησυχούσαν μήπως αρρωστήσουν οι ίδιοι και παράλληλα για τις υποχρεώσεις τους, σε περίπτωση που το παιδί τους θα έπρεπε να μείνει σπίτι, εάν ασθενούσε. Είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένοι γονείς απέκρυψαν ότι το παιδί τους ήταν άρρωστο ή δεν τήρησαν τους κανόνες της καραντίνας σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουν μέρος αυτού του βάρους» εξηγεί η δρ. Andrea Gurmankin Levy, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών στο Middlesex Community College στο Κονέκτικατ.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, μελλοντικά οι υπεύθυνοι πολιτικής υγείας θα πρέπει να παρέχουν μηχανισμούς υποστήριξης στους γονείς, όπως άδεια ασθενείας επί πληρωμή για οικογενειακές ασθένειες, έτσι ώστε οι γονείς να μη θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον δε θα έχουν άλλη επιλογή.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθροΑνοικτή δημόσια διαβούλευση του Δήμου Λαρισαίων με τους πολίτες για το θέμα του σιδηρόδρομου στη Λάρισα
Επόμενο άρθροΤραγωδία στα Τέμπη: Αυτά είναι τα 11 μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες