Υπολογιστής και κινητό μας αλλάζουν: Με καμπούρα και… διπλό βλέφαρο ο άνθρωπος του μέλλοντος

Πώς θα είναι ο άνθρωπος του μέλλοντος; Η «Μίντι» είναι ο άνθρωπος του μέλλοντος, ένα δύσμορφο, αλλά άψογα προσαρμοσμένο πλάσμα στις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών. Τα χαρακτηριστικά τού προσώπου και του σώματος, όπως παρουσιάζονται στον ψηφιακό «ρομποτάνθρωπο» που σχεδίασαν ειδικοί, ενσωματώνουν όλες τις αλλαγές του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι ο σύγχρονος Αμερικανός περνάει επτά ώρες ημερησίως στο Διαδίκτυο.

Τι αλλαγές προκαλεί στο σώμα μας η πολύωρη χρήση των υπολογιστών, το γεγονός ότι το κινητό έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας και το ότι η αποξένωση αποτελεί σημείο των καιρών;

Οι ερευνητές, συλλέγοντας πληροφορίες από επιστήμονες και μελέτες, απευθύνθηκαν σε σχεδιαστή τρισδιάστατων εικόνων και δημιούργησαν την τρισδιάστατη «Μίντι», καταγράφοντας όλες τις προσαρμογές του σώματος στη χρήση της τεχνολογίας σε βάθος 800 ετών. Βάσει του μοντέλου, ο άνθρωπος του μέλλοντος θα έχει κύφωση εξαιτίας της καθιστικής ζωής και της χρήσης υπολογιστών, ενώ ο λαιμός θα συρρικνωθεί από την προσήλωση στις οθόνες, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι καταπονούνται συγκεκριμένα μέρη του σώματος από την κακή στάση.

Πώς θα είναι ο άνθρωπος του μέλλοντος

Οι μελλοντικοί άνθρωποι είναι πιθανόν να αποκτήσουν χέρια με εύρος 90 μοίρες εξαιτίας της πολύωρης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και βιντεοπαιχνιδιών, όπου οι χρήστες διατηρούν τους αγκώνες τους σε ορθή γωνία.

Η «παλάμη πληκτρολόγησης» είναι ένας νέος όρος για να περιγράψει την παλάμη και τα δάκτυλα που παίρνουν το σχήμα του κινητού τηλεφώνου, μια συσκευή που οι άνθρωποι κρατούν ακόμα κι όταν δεν τη χρησιμοποιούν. Ο δρ Νίκολα Ντζόρνζεβιτς του «Med Alert Help» σημειώνει πως ο τρόπος που κρατάμε τα κινητά καταπονεί ορισμένα σημεία επαφής, προκαλώντας το σύνδρομο της κυβικής σήραγγας.

Η «Μίντι» προβλέπει ότι οι άνθρωποι ίσως αναπτύξουν μια μοναδική άμυνα απέναντι στον μπλε φωτισμό που εκπέμπουν οι οθόνες, τη «γέννηση» ενός δεύτερου βλεφάρου (!). Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να διαταράξει το μοτίβο του ύπνου, οδηγώντας σε αϋπνία και άλλα προβλήματα υγείας. Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, καταπόνηση των ματιών και επιβάρυνση της όρασης, ειδικά στα παιδιά. Ο επιστήμονας Κασούν Ρατναγιάκε του Πανεπιστημίου του Τολέδο υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι ίσως αναπτύξουν ένα μεγαλύτερο εσωτερικό βλέφαρο που θα προστατεύει ή έναν επιπλέον φακό ματιού που θα μπλοκάρει το μπλε φως.

Επιπλέον, από τον «ρομποτάνθρωπο» φαίνεται πως ίσως στο μέλλον οι άνθρωποι αναπτύξουν τον τεχνολογικό λαιμό. Ενας φαρδύς, μυώδης, αλλά δυσκίνητος λαιμός θα είναι «ιδανικός» για να περιορίσει την κακή στάση σώματος. Το κρανίο της «Μίντι» είναι πιο παχύ και ανθεκτικό, για να προστατεύει το ανθρώπινο σώμα από τα καταστροφικά κύματα ραδιοσυχνοτήτων που φέρεται να προέρχονται από κινητά τηλέφωνα.

Η «Μίντι» είναι η «απόγονος» της «Εμα», μιας ανθρωποειδούς κούκλας που κατασκευάστηκε το 2019 και απεικονίζει τον εργαζόμενο. Η καμπουριασμένη «Εμα», με τα κόκκινα αφυδατωμένα μάτια και το πρησμένο σώμα, δημιουργήθηκε έπειτα από συνεντεύξεις ερευνητών και 3.000 εργαζομένων που περιέγραψαν το εργασιακό περιβάλλον τους, τα προβλήματα υγείας και τις ανησυχίες τους.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Λαρισαίος δημοσιογράφος Αντώνης Σκυλλάκος
Επόμενο άρθροΔήμος Λαρισαίων: Έρχονται δυο μηχανήματα για τον καθαρισμό από γκράφιτι – Φωτογραφίες