180 μοίρες κολλητά στον γκρεμό με ανάποδη κλίση: Ο δρόμος-θρύλος με τις 40 συνεχείς στροφές που έλιωνε τους κινητήρες (Vid)

Η παλαιά εθνική οδός Άργους-Τρίπολης, που χαράχτηκε με συνεχόμενες στροφές πάνω στους άγονους όγκους του Κτενιά είναι από τις πιο γνωστές αρτηρίες της Ελλάδας. Η μοναδική επικοινωνία παλιότερα με την κεντρική Πελοπόννησο, γνωστή ως Κωλοσούρτης, που περνούσε από τον Αχλαδόκαμπο για να καταλήξει στην Τρίπολη.

Ο Κωλοσούρτης, ήταν παλιά η μεγαλύτερη οδική καρμανιόλα της Ελλάδας. Στην αρχική του σχεδίαση ήταν πολύ στενός, είχε στροφές 180 μοιρών κολλητά στον γκρεμό με ανάποδη κλίση και γλιστερό οδόστρωμα, δεν είχε σήμανση, δεν είχε μπάρες, και από δω περνούσε όλη η κίνηση για Τρίπολη και νότια Πελοπόννησο, αφού ήταν ο μοναδικός δρόμος. Όταν έβρεχε ή χιόνιζε, μόνο οι τυχεροί κατάφερναν να τον περάσουν χωρίς ατύχημα. Τα δεκάδες εικονοστάσια που ήταν στημένα στα σημεία των ατυχημάτων είχαν σχηματίσει ένα θλιβερό σύνολο που θύμιζε νεκροταφείο.

Σήμερα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μετά την παράδοση της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης στην κυκλοφορία, όλες οι νταλίκες και τα περισσότερα αυτοκίνητα πηγαίνουν από κει και ο δρόμος του Αχλαδόκαμπου έχει πια ελάχιστη κίνηση. Επιπλέον, ξανασχεδιάστηκε, διαπλατύνθηκε, απέκτησε μπάρες, σήμανση, σωστές κλίσεις στις στροφές, και το σπουδαιότερο, ένα απίθανο αντιολισθητικό οδόστρωμα. Τώρα ο Κωλοσούρτης μπορεί πλέον να μετονομαστεί σε… Πίστα Ταχύτητας Αχλαδοκάμπου!

Η Ομάδα Drone Haanity που συνεργάζεται με το menshouse.gr έκανε μια πτήση- όνειρο πάνω από τον θρυλικό αυτό δρόμο και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Απολαύστε το στο βίντεο που ακολουθεί.

Προηγούμενο άρθροΘοδωρής Κωνσταντόπουλος: «Θα κάθομαι να ασχολούμαι με την Κάτια Ταραμπάνκο; Είναι δυνατόν;»
Επόμενο άρθροΜάρκος Σεφερλής: “Δεν εφηύρα τους ομοφυλόφιλους και τους νταλικέρηδες, όλοι με αυτούς ασχολούνται”