Λάρισα: Η ιστορία της basket city του Θεσσαλικού κάμπου

Η Λάρισα έχει «γεννήσει» μερικά από τα λαμπρότερα αστέρια του ελληνικού μπάσκετ

Μπορεί η Λάρισα να έχει ταυτιστεί με την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ και τις επιτυχίες της, αλλά ιστορικά πρόκειται για πόλη με βαθιά μπασκετική κουλτούρα και ιστορία.

Ήταν και παραμένει μία από τις κορυφαίες επαρχιακές πόλεις της χώρας στο άθλημα και ίσως η κορυφαία σε παραγωγή παικτών που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Από τον Άρη Ζώη και τον magic Νίκο Σταυρόπουλο, τον Παναγιώτη Γκόλαντα, τον Μπάμπη Παπαδάκη, τον Γιάννη Λάππα, τον Δήμο Ντικούδη και τον Βασίλη Σπανούλη να αποτελούν τα λαμπρότερα αστέρια που από τα τσιμέντα και τα παρκέ -ανάλογα την εποχή- της Λάρισας μεγαλούργησαν σε όλα τα γήπεδα του κόσμου.

Στην μεταπολεμική Λάρισα λοιπόν, άρχισε να καλλιεργείται ένα νέο άθλημα, το μπάσκετμπωλ, να κερδίζει την νεολαία της εποχής, κάτω από αντίξοες και δύσκολες συνθήκες να αναπτύσσεται και να γίνεται σημείο αναφοράς στην πόλη.

Ο Ηρακλής Λάρισας, ο Άρης Λάρισας και ο Αριστέας ήταν οι πρώτες ομάδες που ιδρύθηκαν, όντες πρωτοπόρες για την εποχή τους…

Στην 10ετία του 1950 ο Ηρακλής Λάρισας αποτέλεσε τον κύριο εκφραστή του λαρισινού μπάσκετ, διατηρώντας το άθλημα «ζωντανό», αλλά και δίνοντας το έναυσμα για την ίδρυση νέων ομάδων, όπως ο Γ.Σ.Λάρισας.

Ο Γυμναστικός για πολλά χρόνια ήταν η μεγάλη δύναμη μπάσκετ της πόλης, βγάζοντας σπουδαίους παίκτες της εποχής τους και δίνοντας επί της ουσίας την ώθηση που χρειαζόταν το άθλημα.

Γ.Σ. Λάρισας 1959. Στο γυμναστήριο της εποχής…
Το μπάσκετ αποτέλεσε και ένα μέσο εξωστρέφειας για τους νέους της εποχής. Ο ΓΣΛ το 1960 στον… Τάφο του Ινδού, στις πρώτες εκτός Λάρισας εμφανίσεις.

Ο Γ.Σ. Λάρισας έπαιζε… μόνος του και χρειάστηκε η ίδρυση μιας δεύτερης ομάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’60, της ΕΑΛ, για να… εκτοξεύσει το άθλημα, καθώς τα μεταξύ τους ματς στα ανοιχτά γήπεδα της πόλης αποτελούσαν κοσμικό γεγονός.

Ο πρώτος διεθνής αγώνας στην Λάρισα. Ο ΓΣΛ αντιμετώπισε την ομάδα της αμερικανικής βάσης αεροπορίας.
Η πρώτη εμφάνιση της ΕΑΛ με το γήπεδο να είναι «περικυκλωμένο» από φιλάθλους που ήθελαν να ζήσουν από κοντά τις εξελίξεις.

Η ΕΑΛ άρχισε να γράφει την δική της ιστορία, να «σπάει» το μονοπώλιο του Γυμναστικού και να ακούγεται πέρα από τα στενά όρια της πόλης, φτάνοντας μάλιστα μια ανάσα από την άνοδό της στην Α’ Εθνική.

Αθήνα, γήπεδο Σπόρτιγκ. ΕΑΛ- Νίκη Βόλου 53-55. Τελικός πανεπαρχιακού πρωταθλήματος. Πρωταγωνιστές στην φάση, Τσουγένης και Χαρισούλης, δύο από τους πλέον ταλαντούχους αθλητές της εποχής και όχι μόνο.

Η Λάρισα απέκτησε κλειστό γυμναστήριο και ταυτόχρονα το μπάσκετ της πόλης μια διαφορετική αίγλη. Τα ντέρμπι μεταξύ ΓΣΛ και ΕΑΛ είχαν πλέον τον χαρακτήρα γιορτής.

Τουρνουά εορτών. Οι παίκτες του ΓΣΛ και της ΕΑΛ σε κοινή φωτογραφία με τον Νίκο Σταυρόπουλο να διακρίνεται (Ν. 15) δεύτερος από αριστερά στους ορθίους σε ηλικία 17 ετών.

Το λαρισινό μπάσκετ απέκτησε πλουραλισμό στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την ίδρυση της Γ.Ε. Ολύμπια Λάρισας, που έμελλε να γράψει την δική της ιστορία, όντας η πρώτη ομάδα της πόλης που κατάφερε να μπει στα play offs της Α1 Εθνικής κατηγορίας και ως η πρώτη και μοναδική ως σήμερα που έπαιξε στην Ευρώπη.

Η Ολύμπια άρχισε να δημιουργεί μια ισχυρή και ανταγωνιστική ομάδα. Με το νούμερο 12 διακρίνεται ο Μπάμπης Παπαδάκης που στην συνέχεια αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό.

Πλέον η Λάρισα είχε γίνει basket city αν και στην δεκαετία του ’80 η ποδοσφαιρική ομάδα μεσουρανούσε… Η άμιλλα μεταξύ των ομάδων έφερε επιτυχίες και ο ΓΣΛ επανήλθε στην Α1. Δημιούργησε μια ισχυρή ομάδα, καταφέρνοντας μάλιστα να εντάξει και μερικούς σπουδαίους ξένους, όπως ο Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ και ο Μέλβιν Τσίτουμ.

Η σύνθεση του ΓΣΛ στην πρώτη χρονιά στη Α1.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι επιτυχίες έφεραν πολλά παιδιά στο άθλημα και πολλές νέες ομάδες ιδρύθηκαν. Αποτέλεσμα, η κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων από τον Κεραυνό που στην σύνθεσή του είχε έναν παίκτη που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στο παγκόσμιο μπάσκετ, τον Βασίλη Σπανούλη.

Η εφηβική ομάδα του Κεραυνού Λάρισας με το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο Βασίλης Σπανούλης διακρίνεται πρώτος αριστερά, ο μόνος χωρίς μπλούζα.

Την άνοδο του ανδρικού μπάσκετ στην Λάρισα ακολούθησε και το γυναικείο. Μάλιστα η Ολύμπια, που συνεχίζει να καλλιεργεί το γυναικείο μπάσκετ και αγωνίζεται στη Α2 κατηγορία, στην δεκαετία του ’80 αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική.

Η ομάδα της Ολύμπιας Λάρισας που αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία. Διακρίνονται η Αθηνά Ζέρβα (ν.5) και η Αφροδίτη Αραπατσάνη (ν.9) σήμερα ομοσπονδιακοί τεχνικοί.

Η μπασκετική Λάρισα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την επιτυχίες της ΚΑΕ ΛΑΡΙΣΑ, στοιχείο που αποδεικνύει πως το άθλημα στην πόλη είναι ζωντανό, έχει ισχυρές βάσεις και είναι βαθιά ριζωμένο στους Λαρισαίους.

Περσέας Λάρισας. 1995. Ομάδα που ανέδειξε πολλούς ταλαντούχους αθλητές, που έφτασαν μέχρι την κορυφή. Στην φωτογραφία διακρίνονται ο Νέστορας Κόμματος (δεύτερος από αριστερά στους ορθίους) και δίπλα του (ν.12) ο Δήμος Ντικούδης. Και οι δύο κατέκτησαν την euroleague και σειρά άλλων τίτλων. Κάτω πρώτος από αριστερά ο Σωτήρης Καραποστόλου με αξιοσημείωτη καριέρα στην Basket league, ενώ πάνω δεξιά διακρίνεται ο Άρης Γκαμπέτας, σημερινός team manager στην ΚΑΕ ΛΑΡΙΣΑ.

Η ιστορία συνεχίζεται…

Πηγή: basket.gr Απόστολος Τριανταφύλλου

Προηγούμενο άρθροΔανάη Λιβιεράτου: Ποιο είναι το αγόρι που έχει κλέψει την καρδιά της κόρης του Λάμπη Λιβιεράτου και της Εύης Αδάμ
Επόμενο άρθροMikel: Κάθε Σαββατοκύριακο καλοκαιρινές αθλητικές δραστηριότητες σε Αγιόκαμπο και Νέους Πόρους