ΣΥΡΙΖΑ: Σε mood εκλογών με επίκεντρο το κόστος και τη φιλοσοφία των μέτρων

Μπορεί οι εκλογές να έχουν καθοριστεί για την επόμενη άνοιξη, τα κόμματα ωστόσο συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται οι κάλπες να στηθούν αύριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε ευκαιρία, επιχειρεί να αναδείξει το διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος.

«Η κυβέρνηση αθροίζει στο κόστος των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ. 12 δισ. επιδότηση στους παραγωγούς ενέργειας, κάτι που εμείς ουδέποτε είπαμε ότι θα κάνουμε. Εμείς, όταν μιλάμε για πλαφόν, εννοούμε πλαφόν», ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνοντας ακόμα ότι «η ΝΔ αμφισβητεί τα έσοδα που θα έχουμε από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί ο μηχανισμός που αυτή θέσπισε δεν είναι μηχανισμός φορολόγησης και επιτρέπει στις εταιρείες να συνεχίζουν να έχουν υπερκέρδη».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ακόμα ότι «ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ένα πακέτο κόστους 5,5 δισ., εμείς για ένα πακέτο 5,6 δισ. Δημοσιονομικά είναι ασήμαντη η διαφορά, η τεράστια διαφορά είναι στη φιλοσοφία».

Επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση «εφαρμόζει έναν μηχανισμό επιδότησης της αισχροκέρδειας. Παίρνει χρήματα από τους φορολογούμενους -τα έσοδα από φόρους κυρίως λόγω της ακρίβειας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. παραπάνω στο 8μηνο του 2022- και τα κάνει επιδοτήσεις που επιστρέφουν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Ένας φαύλος κύκλος που τροφοδοτεί τον μηχανισμό αισχροκέρδειας, διότι ούτε οι λογαριασμοί σταματούν να αυξάνονται ούτε οι εταιρείες σταματούν να σωρεύουν υπερκέρδη».

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει διαφορετική στρατηγική. Εισηγούμαστε παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, με κρατικοποίηση της ΔΕΗ για να υπάρχει δημόσιος πυλώνας ενέργειας, πλαφόν στην τιμή, αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, σαφές ποσοστό κέρδους στις εταιρείες ενέργειας, δηλαδή κόστος παραγωγής συν 5% κέρδος. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει ο διαρκής μηχανισμός σώρευσης υπερκερδών».

Ακόμα επισημαίνουν ότι «η ΔΕΗ, την οποία ιδιωτικοποίησε η ΝΔ, πρωτοστατεί στην κούρσα των αυξημένων λογαριασμών, αντί να είναι αυτή που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υποτίθεται θα έριχνε το κόστος των λογαριασμών», ενώ «στην Ευρώπη κυβερνήσεις κρατικοποιούν ενεργειακούς πυλώνες για την προστασία της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση».

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΠροσωπικός γιατρός: Έρχεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα – Επέκταση και σε άλλες εξετάσεις
Επόμενο άρθροΔυο ξένοι στην ίδια δεξίωση Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη